Brandpreventie

We worden als brandweer in de eerste plaats gelinkt aan het blussen van branden, maar preventie is een onderdeel van ons takenpakket dat steeds belangrijker wordt.  Zo geven we tips om je leefomgeving brandveiliger te maken, geven we advies op (ver)bouwplannen en  milieuvergunningen, en voeren we inspecties van gebouwen uit.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 19 mei 2022
Brandpreventie
Gerelateerde pagina's
Aanvraag voorbespreking of inspectie
Met dit formulier kan je bij onze preventiedienst een voorbespreking, advies of inspectie aanvragen.
Advies bouwdossier
De gemeente maakt jouw dossier en de plannen voor advies aan de brandweer over. Wij kijken de plannen na op vlak van brandveiligheid. We formuleren een advies op basis van de geldende regelgevingen en maken dit over aan de gemeente.
Contactgegevens preventiedienst
Hoe neem je contact op met onze preventiedienst?
Digitale interventieplannen
Een digitaal interventiedossier bevat detailinformatie over de site (o.a. toegangen, gevaren, voorzieningen, contactpersonen, ... ) die de brandweer in staat moet stellen om snel en efficiƫnt in te grijpen bij een incident.
Reglementen brandpreventie
Hier kan je de brandvoorschriften die van toepassing zijn in onze zone terugvinden. Dit voor onder meer parkeergebouwen en publiek toegankelijke inrichtingen (PTI).
Richtlijnen en praktische tips
Hieronder kan je tips terugvinden om je leven brandveiliger te maken. Denk aan rookmelders, hoe veilig BBQ'en, ...
Standaard brandweeradvies voor kleine evenementen
Om ondersteuning te bieden bij het organiseren van evenementen in onze regio, heeft Brandweerzone Rivierenland een standaard brandweeradvies opgesteld voor kleinschalige evenementen met een beperkt risico. De richtlijnen uit dit standaard advies bieden de organisator een duidelijk overzicht van de brandvoorzorgsmaatregelen die in acht moeten worden genomen bij het veilig organiseren van een evenement.
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.