Introductie tot de zone

422.000 inwoners. Dat is het samengeteld aantal inwoners van de 18 gemeenten die onder de bescherming van onze zone vallen. Om die opdracht tot een goed einde te kunnen brengen, zetten zo'n 140 beroepsbrandweerlieden, 550 vrijwillige brandweermannen, 50 ambulanciers én 55 ondersteunende personeelsleden zich elke dag opnieuw in. 

De brandweerposten van Berlaar, Boom, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Lier, Mechelen, Niel, Nijlen, Putte, Puurs, Rumst, Sint-Amands en Willebroek vormen sinds 1 januari 2015 een grote brandweerzone: Rivierenland.  Onze brandweerzone is één van de nieuwe 34 brandweerzones in België.

Onze steden en gemeenten

Welke steden en gemeenten vallen nu juist onder onze brandweerzone? Hierbij een overzichtje:
Aartselaar, Berlaar, Bonheiden, Boom, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Lier, Mechelen, Niel, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Rumst, Schelle, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek. 

Snelst Adequate Hulp

Het samengaan van verschillende brandweerkorpsen is een logische evolutie na de invoering in 2007 van de Snelst Adequate Hulp (SAH), het systeem waarbij het Hulpcentrum 100, voor dringende interventies, niet langer het territoriaal bevoegde maar wel het snelste korps uitstuurt: het korps dat het snelst op de interventieplaats aanwezig kan zijn.

Kwaliteitsverhoging

De bedoeling van de schaalvergroting is de kwaliteit van de brandweer te verhogen. Een betere hulpverlening, onder meer door intensievere opleiding, moet de veiligheid van burgers en personeel vergroten. Daarnaast streeft de hervorming, door de schaalvergroting en het in leven roepen van brandweerzones, ook een efficiëntere inzet van mensen en middelen na. 

De term 'Brandweerzone'

Dat we nu werken onder de naam brandweerzone in plaats van de traditionele brandweer, heeft alles te maken met onze brede dienstverlening. We zijn immers voor veel meer zaken inzetbaar dan loutere brandbestrijding, al blijft dit natuurlijk wel een kerntaak van de organisatie. Zo maken ook dringende geneeskundige hulp, wespenbestrijding, hulp bij stormschade, opruimacties na verkeersongevallen,... onderdeel uit van ons takenpakket.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 21 oktober 2022
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.