In de keuken

De keuken is één van de belangrijkste ruimtes in huis, maar ook een ruimte met verhoogd brandrisico. Met onderstaande maatregelen kan je de kans op brand aanzienlijk en eenvoudig verkleinen. 

Hoe voorkom ik een keukenbrand? 

1. Kook steeds onder toezicht 

  • Blijf steeds in je keuken wanneer je kookt.
    Tip: bang dat je je potten op vuur gaat vergeten? Stel een wekker in. 
  • Kook niet wanneer je erg moe bent of wanneer je hebt gedronken. 
  • Hou kinderen en huisdieren uit de buurt wanneer je kookt. 
  • Plaats een rookmelder in de keuken of in de weg ernaartoe. 
    • Plaats deze niet te dicht tegen het fornuis om valse alarmen te voorkomen.  
    • Kleine keuken? Overweeg de aankoop van een thermische detector of plaats de detector vlak achter de toegangsdeur in een aanpalende ruimte.  


2. Onderhoud je elektrische toestellen 

  • Reinig minstens 4 keer per jaar je dampkap, vervang de filter minstens jaarlijks. 
  • Reinig regelmatig je overige apparatuur (fornuis, (microgolf)oven, broodrooster, …) en controleer ze op beschadigingen. 
  • Gebruik je een toestel niet? Trek het uit het stopcontact.  
  • Beperk het aantal toestellen op een verlengsnoer. 

3.  Wees aandachtig 

  • Flambeer nooit onder een dampkap! 
  • Kook steeds met het potdeksel binnen handbereik, bij eventuele brand in de pot kan je het eenvoudig terugplaatsen. 
  • Houd brandbare materialen zoals theedoeken, papier en plastic uit de  buurt van hittebronnen.  
  • Overweeg de aankoop van een blusdeken en hang het makkelijk bereikbaar op in je keuken.   


Wat bij brand in een kookpot of aan de friteuse? 

  • Denk aan je eigen veiligheid. Voel je je niet comfortabel om het vuur te doven? Vlucht en bel 112.  
  • Blus nooit met water!  Gebruik een deksel of een blusdeken om de vlammen te doven. 
  • Schakel na het doven het vuur of de friteuse uit, doe dit eventueel via de zekeringkast.  
  • Brand geblust? Verwittig alsnog de brandweer, zo kunnen we controleren dat er geen smeulende resten zijn overgebleven in de dampkap.  

Wat bij brandwonden? 

  • Eerst water, de rest komt later!
    Koel de brandwonde direct af onder lauw stromend water (ongeveer 20 °C) voor 20 minuten.  
  • Wordt de huid bruin of zwart? Zijn er grote blaren? Bel de hulpdiensten meteen!
  • Is de brandwonde groter dan een muntstuk van 2 euro? 
    • Raadpleeg een arts. 
    • Bij eerstegraads brandwonden kun je na het koelen wondverzorgende zalf aanbrengen en de wonde afdekken met een steriel gaasje  
  • Tip: Laat thermostatische kranen installeren om te voorkomen dat je je verbrandt aan te heet water. 

Toch een brand?  

  • Lees hier wat te doen bij brand


Meer informatie? 

(c) Afbeeldingen: Pexels (Steve Johnson, Lukas Foust, Dimitry Zvolskiy) 

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2025
In de keuken