Reddende rookmelders

Waarom rookmelders hangen?

Rook bevat toxische rookgassen die verstikkend of irriterend zijn. Je kan hierdoor het bewustzijn verliezen, of vluchten kan bemoeilijkt worden. Rook kan ook op langere termijn effect hebben op je gezondheid. Tijdens je slaap ruik je bovendien niets. Rook is dus gevaarlijker dan vuur.

Rookmelders alarmeren je bij rookontwikkeling  Je wint bijgevolg kostbare tijd. 

Sinds 2020 is de installatie van rookmelders in elke wooneenheid (ééngezinswoning, meergezinswoning, nieuwbouw, renovatie, huurwoning) verplicht, ook voor particulieren. Er moet minimaal één rookmelder op elke verdieping binnen elke wooneenheid geplaatst worden.

Rookmelders zijn sinds oktober 2022 ook buiten de individuele woning verplicht, namelijk:

  • In de gemeenschappelijke delen indien er zicht een technische installatie bevindt;
  • In de kelder of op zolder indien er zich een technische installatie bevindt of wanneer de kelder of zolder een directe toegang heeft en normaal en onmiddellijk te betreden is.


Een technische installatie wordt omschreven als een installatie met elektrische voeding of die warmte produceert en vast verbonden is met het gebouw.

  • Voorbeelden van technische installaties in deze context zijn: zekeringkasten, omvormers fotovoltaïsche systemen, thuisbatterijen, laadpunten, warmtepompen, liftmachines, airco’s, ventilatie-units, verwarmingsketels, boilers, waterverzachters,…
  • Zijn in deze context geen technische installaties: gas- en watermeters, modems, systemen voor toegang en beveiliging, huishoudelijke toestellen, schakelaars, stopcontacten, lichtpunten, ....

Waar hang je rookmelders?

  • Plaats een rookmelder op elke verdieping in de traphal van de wooneenheid, en bij voorkeur in alle kamers; zeker in de nachthal en de slaapkamer.
  • Installeer de rookmelders zoveel mogelijk in het midden van het plafond, minstens 30cm - en indien mogelijk op 50cm - van de muren. Lees zeker de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
  • Controleer na installatie of de rookmelder werkt door op de testknop te drukken.
  • Rookmelders in de keuken, badkamer en garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen door het koken, stoom of uitlaatgassen van je wagen. De keuken blijft wel een risicoplaats voor brand. Je kan hier kiezen voor een thermische rookmelder (in plaats van een optische).




Waar let je best op bij de aankoop van een rookmelder?

  • Koop een exemplaar dat voldoet aan de wettelijke bepalingen:
     de labels CE en EN 14604 zijn in dit kader de belangrijkste. Rookmelders kan je vinden in de meeste elektro- en doe-het-zelfzaken. 
  • Type batterij: Vervangbare of niet vervangbare batterij
     Sommige rookmelders zijn voorzien van een niet-vervangbare batterij die tien jaar meegaat. Deze zijn in aankoop iets duurder, maar over hun levensduur gezien wel het meest voordelig. Je moet evenmin reservebatterijen voorzien of regelmatig (meestal jaarlijks) de batterijen vervangen. Bij vervangbare batterij zal een piepsignaal (anders dan alarm) aangeven dat de batterij dient vervangen te worden.  
  • Rookmelders die aansluiten op het elektriciteitsnet zijn een goed alternatief, al moet je daar wel voor zorgen dat ze voorzien zijn van een noodbatterij in geval van stroomonderbrekingen.

 

Hoe onderhoud je rookmelders?

  • Test elke maand of je rookmelder nog werkt. Gebruik hiervoor de testknop.
  • Reinig je rookmelder maandelijks. Verwijder het stof met een doekje of, nog beter, met de stofzuiger.
  • Overschilder nooit je rookmelders en bedek de openingen niet.

 

Gekoppelde rookmelders

Een standaard rookmelder is een autonome (optische) rookmelder.
Er zijn ook gekoppelde rookmelders verkrijgbaar, die (meestal draadloos) met elkaar verbonden zijn. Als één melder afgaat, gaan ze vervolgens allemaal af. Dit verhoogt het veiligheidsniveau aanzienlijk, zeker in grotere wooneenheden waar er geen automatische branddetectie voorzien is. Gekoppelde autonome rookmelders genieten de voorkeur ten opzichte van gewone autonome rookmelders. Zowel qua prijs, kwaliteit als aanbod zijn deze rookmelders aan een stevige opmars bezig.

 

Automatische branddetectie

Met automatische branddetectie bedoelen we een netwerk van rookmelders die in verbinding staan met een brandcentrale en een (of meerdere) sirene(s). Dit kan zowel draadloos als bekabeld zijn. Een automatische branddetectie installatie waarborgt een hoger niveau van veiligheid dan autonome (gekoppelde) rookmelders. Een automatische branddetectie installatie kan altijd autonome (gekoppelde) rookmelders vervangen. Voor nieuwe installaties wordt verwezen naar de norm NBN S21-100-1 en NBN S21-100-2. Voor een goede werking is een periodiek (minimaal jaarlijks) nazicht en onderhoud onmisbaar.


Interessante websites

De belangrijkste info hebben we hierboven samengevat. Je kan volgende websites bezoeken voor meer info:


Interessante documenten

Inlegblad rookmelders

Het inlegblad is een korte handleiding opgesteld door de brandweerzone die bij de verkoop van rookmelders via de gemeenten werd meegegeven.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 13 maart 2023
Reddende rookmelders
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.