Reddende rookmelders

Waarom rookmelders hangen?

Rook bevat toxische rookgassen die verstikkend of irriterend zijn. Je kan hierdoor het bewustzijn verliezen, of vluchten kan bemoeilijkt worden. Rook kan ook op langere termijn effect hebben op je gezondheid. Tijdens je slaap ruik je bovendien niets. Rook is dus gevaarlijker dan vuur.
Rookmelders alarmeren je van zodra er zich rook in huis bevindt. Zo win je kostbare tijd.

Vanaf 2020 is de installatie van rookmelders bovendien voor iedereen verplicht, ook voor particulieren. Plaatsing van rookmelders in nieuwbouwwoningen, woningrenovaties en huurwoningen was al langer verplicht.


Waar hang je rookmelders?

 • Plaats een rookmelder op elke verdieping in de traphal van je woning, en bij voorkeur ook in alle kamers van het huis. Zeker in de nachthal en de slaapkamer.
 • Installeer de rookmelders zoveel mogelijk in het midden van het plafond, zeker minstens 30cm - en indien mogelijk op 50cm - van de muren.
 • Controleer na installatie of de rookmelder werkt door op de testknop te drukken.
 • Rookmelders in de keuken, badkamer en garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen door het koken, stoom of uitlaatgassen van je wagen. De keuken blijft wel een risicoplaats voor brand. Je kan hier kiezen voor een thermische rookmelder (in plaats van een optische).


Waar let je best op bij de aankoop van een rookmelder?

 • Koop een exemplaar dat voldoet aan de wettelijke bepalingen:
  Rookmelders kan je tegenwoordig vinden in de meeste elektro- en doe-het-zelfzaken. Kijk zeker na of je de labels CE en EN14604 op hun verpakking ziet zodat je weet dat ze voldoen aan de wettelijke bepalingen.
 • Check het type batterij:
  Sommige rookmelders zijn voorzien van een niet-vervangbare batterij die tien jaar meegaat. Deze zijn iets duurder, maar dan heb je wel de geruststelling van tien jaar. Rookmelders die aansluiten op het elektriciteitsnet zijn een goed alternatief, al moet je daar wel voor zorgen dat ze voorzien zijn van een noodbatterij in geval van stroomonderbrekingen.


Hoe onderhoud je rookmelders?

 • Test elke maand of je rookmelder nog werkt. Gebruik hiervoor de testknop.
 • Reinig je rookmelder maandelijks. Verwijder het stof met een doekje of, nog beter, met de stofzuiger.
 • Overschilder nooit je rookmelders en bedek de openingen niet.
Laatst bijgewerkt op 02 april 2019
Reddende rookmelders
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.