Wat betekent het om brandweervrijwilliger te zijn?

Brandweervrijwilliger zijn kan wel wat tijd vragen van je privéleven. Hoe gaan onze vrijwilligers daarmee om? We lieten hen aan het woord.

Vicky Billiau

Vicky kon haar carrière als verpleegster perfect combineren met haar vrijwilligerswerk. Ze woonde nog thuis en moest naar niemand kijken. “Toen het gezin er kwam, maakte dat alles natuurlijk wel wat lastiger. Maar dan had ik mijn partner om op te steunen. Na de scheiding heb ik heel veel steun gehad aan mijn vader, die zelf vrijwillig brandweerman is.” De kinderen zijn ondertussen ook al wat ouder. Ze weten dat mama weg moet als de beeper gaat, ze zijn er eigenlijk ingerold. 

Steven De Bondt

Stevens nieuw samengesteld gezin staat volledig achter zijn keuze om bij de brandweer te gaan. “Ze weten dat papa bij de brandweer is en ze beseffen hoe belangrijk mijn rol is,” aldus Steven. Dat maakt de balans brandweer-privé al een pak makkelijker. Er is veel begrip wanneer Steven hals over kop naar een interventie vertrekt. Telkens wanneer hij thuiskomt van zijn werk, zet hij zich beschikbaar voor oproepen. Ook na een nachtshift. “Dat is zwaar, maar de burger heeft recht op een man extra,” voegt Steven daar graag aan toe.

Michel De Cock

Michel heeft door zijn hoofdberoep veel tijd om zich beschikbaar te stellen voor de brandweer. “Je kiest zelf wanneer je je beschikbaar stelt. Die flexibiliteit zorgt voor een goede balans”. Michel probeert zich echter zo veel mogelijk beschikbaar te stellen.” Je wil toch niet net die ene interventie missen?” 

Dave Schellekens

Dave veranderde recent van werk zodat hij meer tijd had voor zijn gezin en brandweer. Hij benadrukt verder ook dat een stabiel gezinsleven essentieel is voor je carrière bij de brandweer. “Als je gezin er achter staat, dan weegt het al minder zwaar. Er moet begrip zijn als je plannen in het water vallen omdat je opgeroepen wordt.” 

Joy De Vooght

“Het varieert, maar ik spendeer gemakkelijk 5u. per week aan de brandweer.” Dat is veel, geeft hij toe, maar het is een gewoonte geworden. 

Nick Op de Beeck

Nick heeft met zijn nieuw samengesteld gezien in totaal vijf kinderen. De balans werk-privé omschrijft hij wel als goed. “Mijn vriendin staat helemaal achter mijn vrijwilligerswerk. Als ik alles moet laten vallen voor een interventie, dan heeft ze daar veel begrip voor.”

Wanneer Nick opgeroepen wordt, rent zijn jongste zoon naar het slaapkamerraam waar hij zijn papa kan zien vertrekken met de brandweerwagen. Als Nick thuiskomt, vertelt zijn zoontje hoe hij vol trots zijn papa heeft zich vertrekken. “Dat doet toch wel iets met je als vader.”


Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 09 december 2024
Wat betekent het om brandweervrijwilliger te zijn?