Veilig warm met een kachel

Bij dit koude weer steken we maar al te graag onze houtkachel aan. Heb je er een? Dan weet je ook dat er wat onderhoud aan is. Hoe hou je het veilig warm thuis?

Het juiste hout

Je mag zeker niet eender welk hout voor je kachel gebruiken. Stook alleen met droog hout. Hak je zelf hout? Dan moet je het twee tot zelfs drie jaar laten drogen, afhankelijk van de houtsoort. Een vochtmeter helpt bij dit proces. Stook niet met hout dat een vochtpercentage heeft hoger dan 20 %. Het hout mag ook niet bewerkt zijn (geschilderd, gevernist, vezelplaat, multiplex, MDF…). Bij de verbranding van bewerkt hout komen immers schadelijke stoffen vrij. Ook papier en karton horen niet in de kachel. Indien je met bewerkt of vochtig hout stookt, krijg je niet alleen een hardnekkige roetaanslag op het venster van je kachel, maar ook heel wat roetafzetting op de binnenwand van je schouw. Dat zie je niet direct, maar kan wel een felle schouwbrand veroorzaken van wel meer dan 1.000° C in je schouw. En dat kan snel voor heel wat schade aan je woning zorgen.

Goed verluchten

Een goede ventilatie is belangrijk wanneer je stookt. Laat het hout zeker niet smoren en zorg dat het vuur vanzelf uitbrandt. Zo komen er minder schadelijke stoffen vrij. Nieuwere kachels regelen de luchttoevoer automatisch, het hangt dus van je model af. Hebben je vlammen een gele kleur? En branden ze gelijkmatig? Dan heb je correct gestookt. Als de vlammen ongelijk en donker zijn, zet je best een raampje open voor meer zuurstof.

Jaarlijks onderhoud?

Het is niet wettelijk verplicht om afzonderlijke stooktoestellen te laten nakijken. Maar een jaarlijkse onderhoudsbeurt is wel ten zeerste aan te raden. Dat is goed voor de veiligheid, het energieverbruik en de werking van het toestel. Elk toestel en merk is natuurlijk anders, maar best gebeurt dit door een vakman.

Bij een schoorsteen is het wél verplicht om een onderhoud te laten uitvoeren. 2-jaarlijks voor aardgas en jaarlijks voor alle andere brandstoffen. Dit onderhoud moet worden uitgevoerd door een erkende technicus of door een schoorsteenveger. Die kijkt ook na of er geen vogelnesten in je schoorsteen zitten, en levert je nadien het attest af voor je brandverzekering.

Gaat het toch mis? Snel handelen is de boodschap!

Als iedereen in de kamer zich plots onwel voelt, dan moeten er alarmsignalen in je afgaan. Dat kan immers duiden op een CO-vergiftiging. Je wordt er vaak misselijk en moe van. Heb je een vermoeden dat CO in het spel is? Zet onmiddellijk alle ramen en deuren open en bel 112.

Een houtkachel of open haard geven een fijne warmte, maar belangrijk is dan ook dat je een CO-detector plaatst. Vooral bij vochtig weer kan de schouw verbrandingsgassen naar binnen terugblazen als die niet in orde is, en dus ook CO. Zo'n detector is eigenlijk in elke woning aanbevolen, ook bij gasverwarming. Let er wel op dat de CO-detector een CE-keurmerk heeft.

En heb je toch twijfels, merk je abnormale rook in de woonkamer, hebben sommigen in de woonkamer last van beginnende hoofdpijn (let ook op de kinderen, die voelen het meestal eerder), hoor je een geronk of abnormaal lawaai in de schouw, voelt die abnormaal warm aan of komen er zelfs af en toe vlammen uit de schouw? Dan heb je wellicht te maken met een schouwbrand. Bel dan direct 112.

Wat kan je dan zelf doen in afwachting dat wij er zijn? Gooi een kilo keukenzout op het vuur en zeker geen water. Zout verstikt de vlammen maar water op het vuur geeft stoom en zal je schouw doen barsten waardoor de schouwbrand dikwijls overgaat naar de isolatie en al snel een kamer- of zolderbrand wordt. 

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 31 oktober 2024
Veilig warm met een kachel