logo
Brandweerzone
Rivierenland
Dringend hulp nodig?
bel 112 of gebruik de app
Minder dringend?
raadpleeg ons e-loket
Stopzetting sirenenetwerk voor verwittiging bevolking

Het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken beheert een sirenenetwerk met zo'n 570 sirenes. Deze sirenes konden tot voor kort ingezet worden voor verwittiging van de bevolking bij eventuele noodsituaties bij een nucleaire site of een Seveso-bedrijf.

Sinds 1 januari 2019 is het sirenenetwerk niet meer actief in Belgiƫ. De keuze is gemaakt om voort te bouwen op een modern alarmeringskanaal voor de burger, namelijk BE-Alert.
Met BE-Alert is het mogelijk om de bevolking te alarmeren in heel het land en diverse boodschappen duidelijk te communiceren via SMS of een gesproken bericht.
Naast BE-Alert kan de burger ook nog via andere kanalen worden gealarmeerd: sociale media, website, omroepwagens en de klassieke nieuwsmedia.

Het afgelopen anderhalf jaar is BE-Alert bijna 50 keer met succes ingezet bij noodsituaties. Momenteel zijn er 503.000 adressen geregistreerd en zijn er 456 gemeenten aangesloten. Bovendien is het via BE-Alert mogelijk om alle aanwezigen in een bepaalde zone een sms te sturen, ook als ze niet geregistreerd zijn.

Heb je zelf nog geen BE-alert? Schrijf je dan zeker in via www.be-alert.be.

Laatst bijgewerkt op 13 februari 2020
Stopzetting sirenenetwerk voor verwittiging bevolking
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.