logo
Brandweerzone
Rivierenland
Dringend hulp nodig?
bel 112 of gebruik de app
Minder dringend?
raadpleeg ons e-loket
Evacuatieoefeningen AZ Sint-Maarten in Duffel

Regelmatig oefenen is de enige manier om als WZC, ziekenhuis of hulpdienst goed voorbereid te zijn op een noodsituatie. Evacuatieprocedures worden getest en de samenwerking tussen WZC/ziekenhuis en de hulpdiensten kan op elkaar worden afgestemd. Het leegstaande ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Duffel vormde dan ook het ideale decor voor een tweedaagse oefening.

In de provincie Antwerpen zijn incidenten in WZC voor 75% gekoppeld aan brand en voor 25% aan uitval van nutsvoorzieningen. Daarom werd op 16 november gekozen om een scenario brand of rook met evacuatie uit te werken. Volgens dit scenario ontstond er in een van de kamers van het WZC een brand met een hevige rookontwikkeling. Hierdoor moest er worden geëvacueerd. Zo kunnen de evacuatieprocedures worden getest en kan de samenwerking tussen iedereen beter op elkaar worden afgestemd. Na de evacuatie van de zogenaamde slachtoffers werden ze opgevangen in een onthaalcentrum. Er namen zo'n 144 mensen deel aan deze oefening.

De nadruk van de oefening op 17 november lag op de evacuatie van de kritische diensten van het ziekenhuis. Volgens het scenario van deze dag sticht een agressieve patiënt op de spoedafdeling brand. De brand kan zich snel verspreiden. Vanaf het gelijkvloers verspreidt de rook zich via kokers naar boven. Hierdoor moet het ganse ziekenhuis geëvacueerd worden. Er namen zo'n 194 mensen deel aan deze oefening, waarvan veel ziekenhuispersoneel van verschillende ziekenhuizen in de omgeving.

Laatst bijgewerkt op 13 februari 2020
Evacuatieoefeningen AZ Sint-Maarten in Duffel
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.