Blog - Wespenverdelging, wat doet de brandweer nu precies?

Het begint warmer te worden en dan komt iedereen graag buiten in het zonnetje. Ook onaangename diertjes, zoals wespen komen dan tevoorschijn. Veel mensen weten dat de brandweer wespennesten komt verdelgen. Hier komt echter veel meer bij kijken. In dit blogbericht vertellen we je er graag meer over!

Het type dier is belangrijk

Wespen, hommels, bijen… het zijn allemaal geel-zwarte diertjes die durven steken. Toch zal de brandweer enkel wespen en hoornaars verdelgen. Deze zijn namelijk niet bedreigd en kunnen gevaarlijk zijn voor de omgeving. Hommels en bijen zijn bedreigde diersoorten en die laten we daarom met rust. Soms worden we ook gebeld voor zweefvliegjes. Ze lijken namelijk ontzettend hard op wespen, maar ze hebben geen angel. Bijgevolg vormen ze dus geen gevaar en komt de brandweer ze niet verdelgen. Het is dus belangrijk om de dieren te herkennen alvorens een aanvraag in te dienen. Wil je een handig overzicht met de uiterlijke kenmerken? Dat vind je hier.

Enkel bij gevaar

Zoals gezegd, enkel hoornaars en wespen halen we weg. Maar zelfs dan doen we dit enkel als het nest een gevaar vormt voor de omgeving. Deze dieren zijn namelijk ook erg nuttig en we halen ze niet zomaar weg als dat niet nodig is. Hangt het nest op een plekje in je tuin waar je nauwelijks komt? Overweeg dan zeker om hen gewoon te laten hangen. Wespen en hoornaars vallen immers niet aan als ze zich niet bedreigd voelen.

Hoeveel kost het?

Een wespennest laten verdelgen is niet gratis. Voor deze interventie wordt een bedrag van € 70,18 (inclusief BTW) aangerekend. Wil je dat de brandweer de verdelging dringend of tijdens het weekend uitvoert, dan kost het je € 140,98 (inclusief BTW)*. 

Op de dag van de interventie is het mogelijk dat er tot 's avonds nog uitgevlogen wespen toekomen. Dit wil niet zeggen dat er een tweede interventie noodzakelijk is. Indien dit toch het geval is, betaalt u de tweede interventie niet. Op voorwaarde dat deze tweede interventie binnen de 7 dagen is aangevraagd.

*prijzen zijn onderhevig aan indexatie

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 19 maart 2024
Blog - Wespenverdelging, wat doet de brandweer nu precies?
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.