Blog: Wat zeg je tegen 112?

112 is het enige nummer dat je moet onthouden bij het maken van een levensreddend telefoontje. Het is het Europees noodnummer waar je in 27 lidstaten 24/7 naar kan bellen bij een noodgeval. Maar wat zeg je tegen de oproepcentrale? Welke informatie geef je door? We sommen enkele belangrijke tips op.

Wanneer mag ik bellen naar een noodnummer?

Het noodnummer is enkel voor noodgevallen. Je belt naar 112 of 101 als je dringend de brandweer, een ambulance of de politie nodig hebt. De nadruk ligt hier op dringend. Als het niet dringend is, kan je naar de lokale politie bellen. Heb je ons als brandweer nodig voor bijvoorbeeld een wespenverdelging of andere niet-dringende vragen, dan kan je via ons e-loket heel wat aanvragen doen.

Wat je moet zeggen

Bel het nummer 112 en luister naar het keuzemenu. Druk 1 voor brandweer of ziekenwagen, druk 2 voor politie. Je wordt daarna doorverbonden met een calltaker. Geef je naam en vervolgens het adres waar de hulpdiensten naartoe moeten. Je moet heel precies zijn. Is het aan de voorkant van een gebouw? Of aan de achterkant? Omschrijf vervolgens het incident, vermeld zeker of mensen in gevaar zijn en hoeveel gewonden er zijn. De persoon aan de andere kant stelt mogelijk vragen, haak dus zeker niet in alvorens deze persoon zegt dat je dit mag.

Na je telefoontje

Wacht de hulpdiensten buiten op. Zo weten ze meteen waar ze moeten zijn. De noodcentrale vraagt zeker om je deur alopen te zetten zodat de hulpverleners snel binnen kunnen. Het is ook altijd handig om je buitenverlichting aan te doen. 

Goede voorbereiding

Grote, duidelijke huisnummers helpen de brandweer om jou sneller te vinden. Twijfel je eraan of je huisnummer voldoende zichtbaar is? Fiets of rijd eens langs je huis en kijk zelf even of je het nummer onmiddellijk en duidelijk kan zien. 

Wist je dat 112 ook een app heeft? Deze kan je nu al downloaden zodat je hem al bij de hand hebt bij een noodgeval.Met  kan je naar de noodcentrale bellen, maar ook tips terugvinden bij een ongeval. Doven en slechthorenden kunnen via de app chatten om een oproep te doen. Staat je wifi aan? Dan kan 112 bovendien meteen je exacte locatie zien. Meer info vind je hier: https://www.112.be/nl/app 


Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 26 oktober 2021
Blog: Wat zeg je tegen 112?
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.