Kondigt het KMI code oranje of rood aan? Dan moeten we ons voorbereiden op een (mogelijk) zware storm. Voorkomen is beter dan genezen en daarom vertellen we je in dit blogbericht graag hoe je je kan voorbereiden.
Voorzie je woning op de storm
Er zijn een paar voorzorgen die je kan nemen wanneer er een storm afgekondigd wordt. Heb je bijvoorbeeld een tuin? Haal dan zoveel mogelijk binnen. De trampoline of tuinstoelen mogen dan even in de woonkamer staan. Alles wat niet naar binnen kan worden gehaald, maak je vast zodat het niet kan wegvliegen. Knip de dode takken van je struiken planten. Heb je een zwembad? Laat het rolluik dan open.
Trek alle stekkers uit de stopcontacten. Blikseminslag kan kortsluiting veroorzaken. Zo kunnen je elektrische apparaten vuur vatten of ontploffen. Check ook steeds of alle ramen en deuren goed dicht zijn.
Ook een goed onderhouden dakgoot kan je helpen bij noodweer. Een verstopte dakgoot kan bij hevige regenval immers problemen veroorzaken.
Zandzakjes
We krijgen als brandweerzone vaak de vraag of wij zandzakjes verdelen. Dat doen we echter niet. Zandzakjes kan je aanvragen bij je gemeentediensten. Niet elke gemeente in onze zone biedt dit aan, dus ga tijdig na of dit het geval is.
Als je toch naar buiten moet tijdens de storm
Blijf tijdens de storm zoveel mogelijk binnen. Dit geldt ook voor je huisdieren. Moet je toch naar buiten, schuil dan nooit onder een boom en blijf met de wagen op hoofdwegen. Houd rekening met aquaplaning en vermijd zeker altijd een overstroomde weg.
Opruimen van schade
Het lijkt misschien niet je eerste reflex, maar neem zeker foto’s van de schade. Dit is nodig voor je verzekeraar. Draag rubberen laarzen en handschoenen om schade op te ruimen. Het is belangrijk om de kamers die ondergelopen zijn te ontsmetten met javel. Maar het allerbelangrijkste bij de opruim: neem geen onnodige risico’s. Contacteer de brandweer bij zware stormschade via ons e-loket: https://rivierenland.hulpverleningszone.be/pagina/stormschade
Powered by Froala Editor