Blog - Wat doet een ambulance in onze brandweerzone?

In onze zone zijn er zes ziekenwagens. Ze dragen bij tot een betere hulpverlening binnen onze brandweerzone. Maar wat houdt hun takenpakket exact in? 

Zes ziekenwagens

Onze zes ziekenwagens zijn verspreid over vijf standplaatsen: Willebroek, Heist-op-den-Berg, Boom, Bornem en Puurs. De ziekenwagen van Bornem staat niet in een kazerne, maar in het ziekenhuis. Deze wordt bemand door de verpleging van het ziekenhuis en een (brandweerman-)ambulancier van de zone. We hebben 49 ambulanciers en verpleegkundigen om deze ambulances te bedienen. Daarboven zijn verschillende brandweermannen ook nog opgeleid tot ambulancier.

Wat doen ze precies?

In tegenstelling tot brandweervrijwilligers, worden onze ambulanciers normaal niet van thuis opgeroepen. De uitzondering hierop is de tweede ziekenwagen van Heist-op-den-Berg. Ze zijn reeds op de kazerne om sneller te kunnen uitrijden. De ziekenwagens van onze brandweerzone wordt opgeroepen zoals ‘gewone’ ziekenwagen in het 112-circuit. Ze rukken dus niet enkel uit voor brandinterventies. Als onze ambulanciers niet opgeroepen worden, voeren ze kazernetaken uit. De helft van al onze interventies worden behandeld door onze ziekenwagens. In 2021 behandelden onze ziekenwagens 7.890 interventies. En dat is ontzettend veel! 

Zelf ambulancier worden?

Een ambulancier moet over een diploma Dringende Geneeskundige Hulp (DGH) beschikken. De opleiding DGH wordt in onze provincie op Campus Vesta gegeven. Meer weten over de opleiding? Neem zeker eens een kijkje op hun website. 

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 27 juli 2022
Blog - Wat doet een ambulance in onze brandweerzone?
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.