We komen allemaal wel eens een hulpdienst met blauwe zwaailichten en sirenes tegen. Onze brandweerwagens en ambulances rijden regelmatig zo naar een interventie. Hoe kan je hoffelijk rijden als er een prioritair voertuig nadert?
Wat maakt een voertuig prioritair?
Die vraag kunnen we in één woord beantwoorden: blauwe zwaailichten en sirenes. Als hulpverleners onderweg zijn naar een dringende interventie, moeten de blauwe zwaailichten alsook de sirenes aan. Uiteraard voert onze brandweerzone ook niet-prioritaire interventies uit, denk maar aan de verdelging van een wespennest. Dan blijven de zwaailichten en sirenes uit. Je hoeft als bestuurder dan ook niet aan de kant gaan.
De regels voor de hulpverlener
Prioritaire voertuigen mogen van enkele verkeersregels afwijken. Het is belangrijk om die in het achterhoofd te houden als je zelf zo’n voertuig tegenkomt. Zo mogen ze door een rood licht rijden als ze daarmee geen andere weggebruikers in gevaar brengen. Ze mogen bijvoorbeeld ook de snelheidslimieten overschrijden.
Hoffelijk rijden
Wanneer je een prioritair voertuig hoort of ziet aankomen, moet je de baan vrijmaken zodat deze kan passeren. Sta je in de file op de autosnelweg? Dan moet je dat preventief doen met de reddingsstrook. De wagens op de meest linkse rijstrook wijken uit naar links. Al de rest wijkt uit naar rest. Dit is trouwens sinds 2020 verplicht. Nader je een kruispunt? Hou er dan ook rekening mee dat de hulpverlening een stoplicht mag negeren. Het laatste wat je dan wil doen is het kruispunt blokkeren.
Kortom: zie of hoor je de hulpdiensten? Wees hoffelijk, rijd extra voorzichtig en ga op tijd uit de weg!
Powered by Froala Editor