Blog - Hoe laad je een e-bike correct op?

In deze digitale maatschappij hebben we hoe langer hoe meer apparaten die we moeten opladen. Ik durf te wedden dat tijdens het lezen van deze blog, er apparaten bij jou thuis aan het opladen zijn. Is dat erg? Nee, maar neem steeds je voorzorgen. De laatste tijd lees je wel vaker over een elektrische fiets die brand veroorzaakte, of smartphones, tablets,… in dit blogbericht leggen we je graag uit hoe je correct een e-bike of elektrische fiets kan opladen.

De fiets zelf

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen en merken. Het is belangrijk dat je je goed inleest in jouw fiets. De batterij voor een gewone elektrische fiets of een speed pedelec is een groot verschil. Lees daarom goed de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en gebruik enkel de meegeleverde oplader. Controleer de lader op blutsen of valschade. Koop je hem tweedehands en merk je blutsen? Aarzel niet en koop een nieuwe oplader.

Waar laad je hem op?

Laad je fiets of accu op een niet-brandbare plek op. Laad hem indien mogelijk buiten op, in plaats van in het tuinhuis. Voorzie een rookmelder in de buurt van de oplaadplek. De accu kan heet worden tijdens het opladen, zorg er daarom voor dat de warmte weg kan. De plaats waar je hem oplaadt, is best tussen de 10-25°C.

En dan nog ontzettend belangrijk: haal de accu uit het stopcontact als hij volledig opgeladen is. Het is daarom het veiligst om de fiets overdag op te laden zodat je hem tijdig kan uittrekken.

Stel, je hebt toch schade

Merk je dat de fietslader lekt, rook veroorzaakt of vonken geeft? Dan moet je snel handelen. Trek de lader uit het stopcontact. Bel 112 en blus zeker niet zelf. Water dat in contact komt met de gelekte vloeistof kan voor ontploffingen zorgen. Onze brandweermensen zijn getraind om dit soort gevaar aan te pakken.


Photo by Max Bender on Unsplash  

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 19 oktober 2021
Blog - Hoe laad je een e-bike correct op?
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.