Blog Hoe blus je een brandende frituurketel?

Er ontstaan heel wat branden in de keuken. Naast de aanwezigheid van brandstof(fen) is er ook nog hitte aanwezig. Ben jij voorbereid op een keukenbrand? Wat kan je ertegen doen?

Vergeet water

Vat je pan of frituurketel vuur? Blijf weg van water. Dat veroorzaakt een enorme steekvlam. Wat je wel kan doen om dit soort branden te blussen, is het vuur verstikken. Zet het deksel op je pan of leg een vochtige (geen kletsnatte!) handdoek over de frituurketel. Zorg ervoor dat je handen bedekt zijn door de handdoek. Hou het veilig. Lukt het je niet of wordt het te gevaarlijk, laat de bluspoging dan voor wat het is en verlaat de woning. Vergeet ook zeker niet de brandweer te bellen.

Rookmelder

Een rookmelder in de keuken? Geen goed idee. Je zal vaak vals alarm krijgen. Plaats een rookmelder wel in de kamer naast de keuken. Dit is dan bijvoorbeeld de living. Plaats rookmelders in het midden van het plafond, minstens 30cm van de muren. Minder mooi, maar zo werken ze veel beter.

Andere preventietips

Informeer je over een blusdeken of brandblusser en oefen al eens. Als je niet weet hoe je met deze blusmiddelen moet omgaan, kan het de brand mogelijks nog verergeren. Schaf deze artikelen dus niet zomaar aan, maar informeer je voldoende. Het zal je ook helpen om kalmer te blijven in geval van nood.

Hou je afzuigkap proper. Hier kan na een keukenbrand ook nog brand ontstaan. Bel daarom steeds de brandweer na een brand in je frituurketel of pan.

Vervang op tijd je frituurvet. Na het frituren blijft er steeds wat etensresten achter in het vet. Die kunnen meermaals gebruik van de frietketel zwart worden en dan kan het foutgaan. De etensresten vatten dan vuur en je ketel vliegt in brand.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 09 juni 2022
Blog Hoe blus je een brandende frituurketel?
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.