Blog - Girlpower bij de brandweer

Wendy De Bondt

Wendy De Bondt is 46 jaar en al 22 jaar brandweervrijwilligster en ambulancier voor Brandweerzone Rivierenland. Ze woont op slechts enkele minuten van de brandweerkazerne in Willebroek. Haar hobby’s? “Brandweer!” lacht ze. “Voor zover je dat nog een hobby kunt noemen, want er wordt toch wel vrij veel van je verwacht. Het is intussen een uit de hand gelopen hobby geworden.” Naast brandweervrijwilligster zijn, houdt ze haar conditie op pijl met airsoft en rappellen. Eigenlijk alles dat avontuurlijk is.

Als vrouw is ze duidelijk in de minderheid in de zone. Zelf merkt ze geen verschil. Ze voelt zichzelf ‘one of the guys’ zoals ze het zelf omschrijft. Vooroordelen over vrouwelijke brandweervrijwilligers zijn er zeker. “Soms vragen mensen zich af wat zo’n ‘poppemieke’ tussen die kerels staat te doen. Als ik zo’n blik van omstaanders opmerk, durf ik wel eens te kijken en te knipogen. Kijk maar eens wat dat ‘poppemieke’ allemaal kan!”

Melissa Michiels

Melissa Michiels werkt al 18 jaar als vrijwillig brandweervrouw voor de brandweerzone Riviereland. Ze is 36 jaar en heeft een groot hart voor dieren. Ze heeft dan ook zelf twee honden en twee paarden. Naast brandweervrijwilligster is ze ook dispatcher voor de zone.

“Het is inderdaad wel een mannenwereld, dat kan ik niet ontkennen. We moeten als vrouw ons mannetje staan. Gelukkig zijn we in de post Bornem met zes brandweervrouwen en twee ambulanciers. Ik ben dus niet de enige. We zijn niet alleen collega's maar ook goede vriendinnen die ook samen dingen doen buiten de brandweerzone zoals een lekker etentje of een jaarlijks weekend weg.”


 Vicky Billiau

Vicky Billiau werkt sinds 2000 voor de zone als brandweervrijwilligster. Ze is een alleenstaande mama met twee kinderen. In het begin van haar carrière moest ze zich wel bewijzen, geeft ze toe. “Maar eens dat de andere mannen zien wat ik kan, moesten ze zich er maar bij neerleggen dat er een vrouw in hun midden zat.” Ze voelt helemaal geen verschil met haar mannelijke collega’s. “Tijdens een interventie zijn we één team. Dan is niemand bezig met het feit dat ik een vrouw ben. Ik krijg dezelfde kansen als mijn mannelijke collega’s.”

Ze werd deze zomer met plezier het gezicht van onze campagne om vrijwilligers te werven.

“Ik wou vooral het gezicht van de campagne worden om een voorbeeld wou zijn voor andere vrouwen. Wij moeten zeker niet onderdoen voor mannen!”

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 19 oktober 2021
Blog - Girlpower bij de brandweer
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.