Blog - brandveilig feesten

De feestdagen staan weer voor de deur. Hoe brengen we ze brandveilig door? We vroegen het aan luitenant Joris Vrancx van Brandweerzone Rivierenland. Joris houdt zich vanuit brandweerpost Heist-op-den-Berg voornamelijk bezig met brandpreventie en advies aan burgers.

Het wordt sterk afgeraden om zelf vuurwerk te gebruiken. Is dit dan echt zo gevaarlijk?
Er zijn behoorlijk wat risico’s aan vuurwerk verbonden, wat nog door veel mensen onderschat wordt. Er is de geluidsoverlast voor dieren, die zijn daar erg gevoelig aan. We hebben in het verleden al ongelukken gehad met paarden die op hol sloegen omdat er vlakbij vuurwerk afgeschoten werd en de eigenaars dit niet op voorhand wisten. Dan is er het afsteken van het vuurwerk zelf. Mensen hebben er vaak geen ervaring mee, of zijn al wat beschonken, en dan is het risico groot. Er gebeuren nog jaarlijks ongevallen, gaande van gehoorschade tot brandwonden aan de handen of in het gezicht. Er is natuurlijk ook veel vuurwerk in de handel dat absoluut niet veilig is. En tot slot is er nog het brandgevaar. Vuurwerk komt niet altijd op een veilige plek terecht. Zeker in dichtbebouwde gebieden is dit een risico.
 

Wensballonen worden vaak als een veilig alternatief gezien, is dat ook zo?
 Nee. Het risico dat gepaard gaat met wensballonen is eigenlijk bijna even groot als bij vuurwerk, alleen is er geen geluidsoverlast. Een wensballon is eigenlijk een papieren mini-luchtballon met een brandertje. Je weet waar je hem loslaat, maar waar komt de wensballon neer? Als de brander op het moment dat de wensballon ergens neerkomt nog niet opgebrand is, of de ballon zou scheuren of vuur vatten, dan kan er vanalles misgaan. Het brandgevaar is dus groot. 

 

Zijn er dan veilige alternatieven?
Ja, ga naar georganiseerd vuurwerk kijken. Dit gebeurt veilig, en de buurt is op de hoogte zodat hier naar dieren toe rekening kan mee worden gehouden. Tegenwoordig is er bovendien stil vuurwerk, dat is diervriendelijk omdat de knallen veel zachter zijn. Het vliegt ook minder hoog.
 

Vanaf december zetten veel mensen hun kerstboom. Is een echte kerstboom brandbaarder dan een kunstkerstboom?  En wat met de kerstlichtjes?

Dit is een beetje een dubbele vraag. Wanneer je echte kerstboom net binnen staat, is hij veel veiliger dan een. Maar, na een aantal weken droogt de echte boom uit, zeker zonder wortel of wanneer hij onvoldoende water krijgt. Dan is een behandelde kunstkerstboom weer veiliger.
 Recente kerstlichtjes, met een keurmerk, gaan niet snel meer oververhitten. Maar ik raad toch aan om je kerstverlichting niet continu te laten branden en ze uit te doen wanneer je niet thuis bent of slaapt.


Moet je speciale voorzorgen nemen met buitenverlichting?
 Daarvoor geldt hetzelfde als bij binnenverlichting: koop verlichting van goede kwaliteit met een keurmerk. Buiten is het risico op brand natuurlijk kleiner.


Gebeuren er nog veel ongelukken met kaarsen? Waar moeten we op letten?
Niet echt. Toch enkele tips: laat kaarsen niet branden wanneer er niemand in de buurt is, zet ze op een veilige en stevige ondergrond. Zorg ook dat er niemand kan tegenlopen, zeker kinderen niet.

Wat met adventskransen?
Leg de krans op een stabiele, niet brandbare ondergrond. Bijvoorbeeld in een glazen schaal. Gaat er dan toch iets mis wanneer er bijvoorbeeld een kaars omvalt of de krans vuur vat, dan blijft het brandje beperkt tot die schaal.
 

Met de feestdagen worden de fondue- en gourmetstellen opnieuw bovengehaald. Hoe vermijden we dat we het tafellaken per ongeluk in brand steken of onszelf eraan verbranden?
Zet je fondue- of gourmetstel op een veilige plaats, zeker niet op de rand van de tafel. Is het een elektrisch toestel, dan kan je de kabel vastmaken zodat er niemand over kan struikelen. Ik raad toch ook aan om een blusdeken bij de hand te houden. Dit klinkt misschien overdreven, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Moest het toch misgaan en je hebt brandwonden, koel die 20 minuten onder lauw water en bel indien nodig de hulpdiensten.
 

Vuurkorven worden tegenwoordig steeds populairder. Hoe houden we het veilig?
Vuurkorven zijn op zich relatief veilig, alles hangt ervan af waar je hem zet: niet te dicht tegen je huis of tuinhuis, op een stabiele ondergrond en bijvoorbeeld niet op een kleine binnenkoer. Zorg dat de rook goed weg kan en niet in huis binnenkomt via open ramen. En houd voldoende afstand. Niets is zo verleidelijk om eens goed in het vuur te poken, maar dan krijg je een regen van vonken die best spectaculair, maar ook gevaarlijk zijn, zeker wanneer het droog is. Zorg er wanneer je vertrekt voor dat de vuurkorf goed gedoofd is, strooi er zand over of een emmer water. Maar laat hem niet onbeheerd nasmeulen en verzet hem ook niet wanneer hij nog niet volledig afgekoeld is.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 18 november 2021
Blog - brandveilig feesten
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.