Blog – Boodschappenlijstje voor je volgende trip naar een bouwmarkt

Ga je binnenkort nog eens naar een bouwmarkt of doe-het-zelf-zaak? Dan kan je misschien enkele zaken in je winkelmand leggen om je woning brandveiliger te maken. Weet je niet wat kopen? Geen zorgen! Wij maakten met plezier een boodschappenlijstje.

Rookmelders

Het plaatsen van rookmelders is verplicht in elke woning. Eén rookmelder is vaak niet voldoene. Je plaatst minstens één rookmelder per verdieping en bij voorkeur in alle kamers van het huis. Plaats alleszins genoeg rookmelders op het traject tussen de slaapkamers en de uitgangen zodat je, in geval van brand, de uitgang nog kan bereiken. In de keuken, badkamer en garage plaats je beter geen rookmelder, want daar is de kans op valse alarmen groter. Een goede rookmelder beschikt over de labels CE en EN14606

CO-melder(s)

CO is een niet te onderschatten gas. Het komt vrij bij een onvolledige verbranding en is geur- en smaakloos. Je kan het dus niet detecteren zonder apparatuur. Let op: er bestaan zowel CO-melders als CO2-meters. Die laatste zijn door de corona-pandemie enorm populair geworden, vergis je dus niet. Sommige rookmelders hebben een ingebouwde CO-meter, maar niet allemaal. Kijk dus goed naar de handleiding van he toestel. Schaf je graag een CO-melder aan? Let erop dat het toestel aan de Europese norm EN50291 voldoet. 

Groot huisnummer

Onderweg naar een interventie is het soms zoeken naar het juiste adres. Plaats daarom een huisnummer dat groot genoeg is. Doe zelf de test: ga eens aan de overkant van de straat staan en probeer jouw huisnummer te lezen. In een bouwmarkt vind je verschillende soorten huisnummers, je vindt er ongetwijfeld ook jouw stijl. 

EHBO-kit

Een goede EHBO-kit bevat de volgende zaken: steriel gaas, wegwerphandschoenen, verband, pincet, schaar en watten. Je kan deze producten afzonderlijk kopen bij een drogist, maar sommige bouwmarkten verkopen kant-en-klare pakketten, onder andere voor in de wagen.
Heb je kleine kinderen rondlopen? Zorg er dan voor dat de EHBO-kit goed opgeborgen is, zeker als je de EHBO-kit bij je medicatie zet. 

Blusdeken

Een blusdeken komt goed van pas bij kleine keukenbranden. Kies voor een voldoende groot branddeken dat voldoet aan norm EN1869 en leg of hang het op een goed bereikbare plaats. Een blusdeken is handig in gebruik, maar lees toch altijd goed de handleiding door. Is de vlam gedoofd? Laat het blusdeken dan op de vlam liggen en bel 112. Neem nooit onnodige risico's. 

Brandblusser

In veel doe-het-zelf-zaken kan je brandblussers kopen. Let op: er zijn verschillende types met elk hun eigen toepassingsgebied, zo heb je brandblussers met poeder of met waterschuim. Het vraagt wel enige kennis en oefening om met een brandblusser overweg te kunnen. We raden daarom aan om bij de aankoop van je bandblusser de instructies heel goed door te nemen. Misschien wordt er in jouw buurt ook wel eens een opleiding blusmiddelen aangeboden die je kan volgen.
Ontstaat er toch brand? Bel dan eerst 112 voordat je een bluspoging onderneemt. Neem nooit onnodige risico's. 

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 28 april 2023
Blog – Boodschappenlijstje voor je volgende trip naar een bouwmarkt
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.