Preventie
Reddende rookmelders

100 doden. Dat is het trieste gemiddelde slachtoffers door brand van de voorbije jaren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet het vuur dat de slachtoffers maakt, maar de rook. Daarom lijsten we onderaan enkele tips op om je wegwijs te maken bij de aankoop en het onderhoud van een rookmelder.

 • Informeer u over de verplichtingen inzake rookmelders
  Sinds 1 januari 2013 is de installatie van rookmelders in huurwoningen in Vlaanderen verplicht. Plaatsing van rookmelders in nieuwbouwwoningen en woningrenovaties was al langer verplicht.
 • Koop een exemplaar dat voldoet aan de wettelijke bepalingen
  Rookmelders kan je tegenwoordig vinden in de meeste elektro- en doe-het-zelfzaken. Kijk zeker na of je de labels CE en EN14604 op hun verpakking ziet zodat je weet dat ze voldoen aan de wettelijke bepalingen.
 • Check het type batterij
  Sommige rookmelders zijn voorzien van een niet-vervangbare batterij die tien jaar meegaat. Deze zijn iets duurder, maar dan heb je wel de geruststelling van tien jaar. Rookmelders die aansluiten op het elektriciteitsnet zijn een goed alternatief, al moet je daar wel voor zorgen dat ze voorzien zijn van een noodbatterij in geval van stroomonderbrekingen.
 • Plaats de rookmelder correct aan het plafond
  De beste plaats is uiteraard in het midden van het plafond. Als dat geen optie is, kan je hem altijd hangen op minstens 30 cm van de hoek van de kamer. Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud.
 • Onderhoud en testen van de rookmelder
  De rookmelder dient minstens één keer in de maand schoongemaakt te worden met een droog doekje. Daarnaast is elke eerste donderdag van de maand de gelegenheid om te testen of hij nog naar behoren functioneert.

Reddende rookmelders
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.