Brandveilig barbecueën

De eerste zon is traditiegetrouw voldoende om het barbecueseizoen officieel te openen. Toch krijgen we voor dit zomers plezier jaarlijks heel wat oproepen binnen. Om het barbecuefestijn niet in een nachtmerrie te laten veranderen, geven we graag nog eens wat extra tips:

  • Barbecue op een geschikte plaats
    Belangrijk om te weten hier is dat je het uiteraard altijd buiten doet. Binnen zou immers voor een CO-vergiftiging zorgen. Daarnaast is het belangrijk om een vlakke ondergrond te kiezen op een windvrije plaats.

  • Wees geduldig en gebruik de correcte aanmaakmiddelen
    Neem je tijd. Reken minstens een half uur vooraleer je de barbecue kunt gebruiken. Gebruik nooit methanol, benzine, brandpasta of petroleum als aanmaakmiddel. Deze zorgen voor een steekvlam, waarna deze vlam in de fles kan slaan en zo ontploffen. Gebruik speciale aanmaakblokjes of vloeistof als je met houtskool werkt.

  • Controleer de datum van gasslang en -fles
    Als je met gas werkt, controleer dan zeker de datum op de gasslang en controleer of de gasslang geen scheurtjes, barsten of gaatjes heeft. Een gasslang moet om de 5 jaar vervangen worden, net als de drukregelaar.

  • Vermijd water in de buurt van een elektrische barbecue
    Heb je een elektrische barbecue? Hou dan water uit de buurt en plaats het niet vlakbij een vijver of zwembad. Kortsluiting heeft al te vaak voor dramatische gevolgen gezorgd.

  • Veilig opruimen
    Houtskool gloeit nog urenlang na. Zorg er dus voor dat alles goed dooft. Gebruik indien nodig zand of water bij het doven. Ruim de as pas op wanneer de barbecue helemaal afgekoeld is. Draai bij een gasbarbecue de gaskraan dicht en zet de thermostaat uit. Vergeet bij een elektrische barbecue de stekker niet uit het stopcontact te trekken.

Laatst bijgewerkt op 30 juni 2020
Brandveilig barbecueën
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.